Der er en del velkendte myter om forskellige mad vare, og Vi stiller nogle af dem op her. Det er dels kildebaseret og dels “broscience” 🙂
Mad myte # 5
“Salt forårsager højt blodtryk og bør undgås”.
I 1940’erne, blev en Duke University forsker ved navn Walter Kempner, berømt for at bruge saltreduktion til at behandle mennesker med forhøjet blodtryk. Senere undersøgelser har bekræftet at reduktion af salt kan hjælpe med at reducere hypertension (Forhøjet blodtryk).
Hvad videnskaben egentlig viser:
Større videnskabelige anmeldelser har bevist, at folk med normalt blodtryk ikke har nogen unødvendig grund til at begrænse deres natrium/salt indtag. Hvis du dog allerede har forhøjet blodtryk, kan du være “salt følsomme”. At reducere mængden af salt kunne være en løsning, men det er kendt for de sidste 20 år, at mennesker med forhøjet blodtryk, der ikke ønsker at sænke deres saltindtag simpelthen kan indtage mere kaliumholdige fødevarer.
Hvorfor?
Det er virkelig balancen af de to mineraler, der betyder noget. Hollandske forskere har faktisk fastslået, at et indtag lavt kalium har samme indflydelse på dit blodtryk som et højt forbrug af salt har. Det viser sig, den gennemsnitlige mand indtager 3.100 milligram (mg) kalium pr. dag – 1.600 mg mindre end anbefalet.
The bottom line:
Stræb efter en kaliumrig kost, som du kan opnå ved at spise en bred vifte af frugter, grøntsager og bælgfrugter. For eksempel spinat, broccoli, bananer, og de fleste typer af bønner indeholder en relativ stor mængde kalium pr. servering.
Mad Myte # 4
“Høj fruktose majssirup (HFC) er mere fedende end almindelig sukker.” (eller omvendt!)
I en undersøgelse i 1968, der blev rotter fodret store mængder af fruktose og udviklede høje niveauer af fedt i deres blodstrøm. I 2002 offentliggjorte forskere fra University of California i Davis en meget omtalt og anerkendt rapport som bemærkede, at amerikanernes stigende forbrug af fruktose, herunder HFC, var sideløbende med deres stigende fedme.
Hvad videnskaben egentlig viser:
Både HFC og Sukrose – bedre kendt som almindeligt sukker – indeholder tilsvarende mængder af fruktose. For eksempel er de to mest almindeligt anvendte typer af HFC (HFC – 42 og HFC -55, som er hhv. 42 og 55 procent fruktose) og sukrose næsten kemisk identiske (sukrose indeholder 50 procent fruktose). Sandheden er, at begge typer af sødemiddel vil forårsage en vægtøgning, når det indtages i overskud.
The bottom line:
HFC og almindelig sukker er tomme kalorieholdige kulhydrater, som bør indtages i begrænsede mængder. Hvordan? Ved at holde sodavand, sødet frugtsaft, og færdigpakkede desserter til et minimum.
Mad Myte # 3
“Rødt kød forårsager kræft”.
I en undersøgelse i 1986, opdagede japanske forskere at kræft udviklede sig i rotter, der blev fodret “heterocykliske aminer” – som netop genereres fra ”overstegning” af kød under høj varme. Siden da, har nogle undersøgelser af store befolkningsgrupper foreslået en potentiel sammenhæng mellem kød og kræft.
Hvad videnskaben egentlig viser:
Ingen undersøgelse har nogensinde fundet en direkte årsags-/virkningssammenhæng mellem rødt kød og kræft. De omtalte befolkningsundersøgelser, er langt fra overbevisende. Dette fordi de er afhængige af brede undersøgelser af folks spisevaner samt sundhed og lidelser, og disse mængder af data er simpelthen kværnet til at finde tendenser – IKKE årsager. Der er dog flere og nyere undersøgelser som bliver ved med at påpege at for meget rødt kød kan give kræft. Mange mener dog også, at dette skyldes de ”stoffer” som industrien kommer i kødet.
The bottom line:
Du skal ikke stoppe med at grille. Kød-elskere, som er bekymrede over den formodede risiko fra grillet kød behøver ikke at undgå burgere og bøf, men snarere kan de bare skære de brændte eller overstegte dele af kødet før man spiser.
Mad Myte # 2
“Søde kartofler er bedre for dig end hvide kartofler”.
Fordi de fleste egentligt spiser stærkt forarbejdede versioner af den hvide kartoffel – for eksempel pommes frites og kartoffelchips – har forbruget af denne rodfrugt været forbundet med fedme og en øget risiko for diabetes. I mellemtiden har søde kartofler, som typisk spises hele, blevet kendt for at være rig på næringsstoffer og også har et lavere glykæmisk indeks end deres hvide brødre.
Hvad videnskaben egentlig viser:
Hvide kartofler og søde kartofler har komplementære ernæringsmæssige forskelle – den ene er nødvendigvis ikke bedre end den anden. For eksempel har søde kartofler flere fibre og vitamin A, men hvide kartofler er højere i essentielle mineraler, såsom jern, magnesium og kalium. Så ”sundere” skal selvfølgelig opvejes af det ønskede outcome fra ens måltid – det er dog korrekt at søde kartofler har et lavere GI.
The bottom line:
Den form, som du indtager en kartoffel i – for eksempel en hel bagt kartoffel versus en forarbejdet kartoffel (chips, pommes frites etc.), og dit egentlige behov for mineraler og vitaminer – er vigtigere end typen af kartoffel!
Mad Myte # 1
“Højt proteinindtag er skadeligt for nyrerne”.
Tilbage i 1983, opdagede forskere, at hvis man spiser mere protein øges din “glomerulære filtrationshastighed ” eller eGFR. Tænk på eGFR som den mængde af blod, nyrerne filtrerer per minut. Fra denne konstatering, tog mange forskere taget til, at en højere eGFR placerer dine nyrer under større stress.
Hvad videnskaben egentlig viser:
Næsten 2 årtier siden, opdagede hollandske forskere, at mens et proteinrigt måltid øgede eGFR, havde det ikke en negativ effekt på den samlede nyrefunktion. I virkeligheden er der ingen publiceret forskning som viser at heftige mængder af protein skader raske nyre.
The bottom line:
Som en tommelfingerregel, skal du indtage din daglige mængde af protein alt afhængig af hvad dit mål er. Forsøg at spise proteiner efter din ønskede kropsvægt – 1½-2 gange. Hvis du f.eks. vejer 100 kg, men vil være lidt mere lean på 80 kg, så gå efter 120-160 gr. protein pr. dag. Og omvendt hvis du vejer 60 kg men vil være lidt mere muskelløs på 80 kg så forsøg at indtag 120-160 gr. protein pr. dag.
Kilder
http://www.livestrong.com/article/489925-how-to-neutralize-salt-intake/
http://www.huffingtonpost.com/2011/07/11/potassium-salt-diet-dangers_n_895124.html
http://srk.colobe.com/sandheden-om-high-fructose-corn-syrup-2
http://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/the_13_biggest_nutrition_and_food_myths_busted?page=3
http://examine.com/faq/is-hfcs-high-fructose-corn-syrup-worse-than-sugar.html
http://chriskresser.com/red-meat-it-does-a-body-good
http://myhealingkitchen.com/articles/red-meat-doesnt-cause-heart-disease-or-cancer/
http://www.healingnaturallybybee.com/articles/meat2.php
http://www.precisionnutrition.com/regular-vs-sweet-potatoes
http://health.clevelandclinic.org/2013/03/white-potatoes-vs-sweet-potatoes-which-is-healthier/
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/undersoegelser-og-proever/klinisk-biokemi/blodproever/glomerulaer-filtrationshastighed-egfr/
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/25
http://authoritynutrition.com/is-too-much-protein-bad-for-you/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16174292
Skriv et svar